Casa inteligenta: ce inseamna si ce produse de automatizare poti utiliza pentru o locuinta smart

Din viitor in prezent, asa ar putea sa sune realitatea din ziua de azi in materie de produse cu ajutorul carora iti poti utila casa astfel incat controlul multor obiecte electronice si electrocasnice din gospodarie sa fie facut cu o simpla atingere. Acesta este conceptul de casa inteligenta sau smart home care presupune automatizarea majoritatii utilitatilor in asa fel incat sa te bucuri de tot confortul de care ai nevoie cu un efort minim.

Conceptul de locuinta inteligenta se poate aplica acum atat la apartamente, dar si la case, unde pana si sistemele de irigatie din curte si gradina pot fi gandite in asa fel incat sa le poti controla chiar si atunci cand esti plecat de acasa. Dar cum se fac toate aceste lucruri? Mai simplu decat ai putea crede. Nu ai nevoie decat de anumite produse cu ajutorul carora sa poti automatiza de la sistemul electric si pana la electrocasnicele pe care le folosesti si o conexiune la internet. Mai jos, poti descoperi atat cum poti face aceste lucruri, precum si care sunt articolele de care te poti folosi pentru a avea un smart home.

Cuprins:

  1. Casa inteligenta - ce inseamna acest concept
  2. Smart home concept: cum il aplici cand locuiesti la apartament
  3. Case inteligente: sisteme de automatizare pentru interior si exterior
    1. Automatizarea casei inteligente in interior
    2. Automatizari pentru casa inteligenta in curte si gradina


Casa inteligenta - ce inseamna acest concept



Ce inseamna smart home si care a fost primul dispozitiv smart? Cel mai propabil primul lucru la care te gandesti este telefonul mobil de generatie noua sau smartphone-ul si, intr-adevar, se poate spune ca prin aparitia acestui device, multe echipamente au evoluat astfel incat sa poata fi conectate la internet, oferind utilizatorilor independenta. De altfel, probabil acesta este unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui concept.

Cu pasi timizi, dar siguri, acum mai multi ani au inceput sa apara ideile de smart home, acestea transformandu-se treptat intr-un concept. Dar ce inseamna el mai precis? Presupune crearea unei stari de confort cu un efort minim cu ajutorul unor produse automatizate.

Smart home mai poate avea ca definitie si integrarea tuturor electronicelor si electrocasnicelor intr-un sistem care poate fi controlat de la distanta in scopul eficientizarii consumului de energie electrica. De altfel, economia pe care ai putea sa o faci la utilitati a stat in mare parte in spatele acestui concept care a inceput sa prinda in din ce in mai multe colturi ale lumii.

Conceptul de case inteligente poate acoperi:

  • constructiile noi care sunt ridicate in asa fel incat sa fie considerate smart homes prin integrarea tuturor sistemelor de control a utilitatilor de la inceput;

  • locuintele in care se pot face diverse imbunatatiri prin modernizarea anumitor sisteme, cel electric fiind cel mai usor de automatizat;

  • dotarea locuintelor cu electronice si electrocasnice inteligente fara alte interventii.

Plecand de la aceste idei de smart home, depinde de tine cum vrei sa iti automatizezi casa in asa fel incat sa te poti bucura de confortul dorit. De asemenea, trebuie sa stii ca poti face schimbari indiferent ca locuiesti la casa sau la apartament, in oras sau intr-o zona de la periferia orasului, ba chiar si pentru locuinta de vacanta dintr-un loc indepartat.


Smart home concept: cum il aplici cand locuiesti la apartament

Pentru a avea o casa inteligenta ai nevoie de informatii, in primul rand. Atunci cand stai la apartament, trebuie sa te interesezi despre modificarile care sunt posibile in locuinta ta pentru a le putea implementa, daca doresti sa automatizezi anumite sisteme.

Ce inseamna smart home intr-un apartament? Iata cele mai simple idei din spatele acestui concept:

  • inlocuirea frigiderului, a masinii de spalat, a aerului conditionat, chiar si a aragazului, plitei si masinii de spalat vase cu unele cu functie Wi-Fi pentru a le putea controla de la distanta;

  • schimbarea prizelor traditionale cu unele inteligente;

  • inlocuirea termostatului astfel incat sa iti poti seta temperatura dorita inainte de a ajunge acasa de la serviciu;

  • schimbarea sistemelor de iluminat conventionale cu becuri inteligente.

Cele mai simple automatizari intr-un smart home inseamna controlarea articolelor de mai sus cu ajutorul telefonului mobil sau a unei tablete.

Transformarea unui apartament intr-o casa inteligenta nu este dificila, putand sa alegi sisteme de automatizare pentru intreaga locuinta sau doar pentru anumite camere, in functie de ce iti doresti. Cei mai multi proprietari cauta combinatia dintre eficienta energetica si un grad de confort sporit, mai ales ca acestea sunt doua dintre principiile de baza ale acestui concept.

In acest sens, poti pune in practica mai multe idei de smart home, printre care:

  • cel mai simplu este utilizarea unor prize smart in locul celor traditionale care pot fi pornite atunci cand este un dispozitiv conectat la ele si oprite in restul timpului;

  • tot din aceasta categorie, poti utiliza prelungitoare inteligente care sa aiba pe langa prizele traditionale si porturi USB, devenind astfel multifunctionale;

  • utilizarea unui termostat wireless sau fara fir care poate fi mutat dintr-o camera in alta, astfel incat sa mentii temperatura dorita in functie de un reper stabilit de tine;

  • tot termostatul poate fi utilizat si pentru a porni si opri centrala sau orice alt sistem individual de incalzire pe care il ai montat in casa in functie de nevoi;

  • intrerupatoarele inteligente poti fi si ele integrate cu usurinta in orice apartament;

  • acum exista si becuri inteligente carora sa le poti controla chiar si intensitatea luminozitatii de la distanta.

Despre casele inteligente asa cum sunt acum se poate presupune ca au aparut pentru prima data atunci cand au fost creati asistentii virtuali Alexa si Google Home care au fost utilizati mai intai in Statele Unite ale Americii, acestia fiind folositi pentru a da diverse comenzi electronicelor conectate la ele. Iar de acolo, multe dintre electrocasnicele prezente pe piata si ajunse chiar si in Romania au devenit smart.

Cele de mai sus sunt doar cateva idei prin care poti transforma un apartament clasic, traditional, intr-o locuinta inteligenta, insa acest concept poate fi implementat cu usurinta si in alte tipuri de cladiri rezidentiale, in cele comerciale fiind utilizate de mai multa vreme. Mai mult, daca stai la casa, conceptul smart poate fi utilizat nu doar la interior, ci si la exterior.


Case inteligente: sisteme de automatizare pentru interior si exterior

Conceptul smart home se leaga foarte mult de Internet of Things sau IoT prin care o casa ,,se comporta’’ sau mai bine zis poate fi controlata ca un telefon inteligent. Astfel, printr-o simpla comanda poti aprinde/stinge, deschide/inchide anumite electronice si electrocasnice din locuinta sau poti face anumite setari legate de confortul tau si al familiei.

Automatizarile pentru casele inteligente sunt posibile din mai multe puncte de vedere, astfel, cele utilizate pentru apartamente pot fi folosite si atunci cand nu locuiesti in oras, la bloc, ba chiar si daca ai un loc in care te retragi in weekend sau in vacante. Mai mult, daca ai si o curte, pana si acolo poti instala diverse accesorii smart pentru gradina si curte sau sera.

Transformarea unei locuintei clasice intr-una inteligenta poate viza schimbari mai mici, cum sunt si cele de mai sus, prin care inlocuiesti doar anumite articole traditionale cu unele smart. La fel de bine, poti opta pentru modificari mai mari si mai costisitoare, dar care sa vina si cu avantaje destul de mari, unul dintre cele mai importante fiind independenta energetica.

Pentru o casa, automatizarea se poate face atat pentru interior, cat si pentru exterior, putand sa controlezi mult mai bine diverse actiuni precum incalzirea si racirea camerelor, respectiv udarea plantelor din gradina, spre exemplu.


Automatizarea casei inteligente in interior

O casa inteligenta este una in care poti beneficia de confortul pe care ti l-ai dorit si de ce nu si de comoditate in anumite activitati pe care trebuie sa le faci. Automatizarea te poate ajuta in ambele situatii.

Bucataria este probabil una dintre incaperile in care dispozitivele smart sunt prezente de mai multa vreme, astfel:

  • acum poti opta pentru frigidere cu diverse functii care pot fi activate sau dezactivate de la distanta;

  • o poti dota cu un espressor care poate fi pornit in asa fel incat atunci cand ajungi in bucatarie sa iti gasesti cafeaua perfecta pregatita;

  • poti monta o masina de spalat vase ale carei cicluri de spalare sa fie programate pentru confortul absolut al membrilor familiei desemnate sa se ocupe de vesela.

Pe langa acestea exista si alte accesorii smart pentru casa si bucatarie, precum statiile meteo,termometrele, cronometrele si chiar cantarele digitale.

Pentru restul camerelor, o casa de tip smart home poate insemna:

  • draperii motorizate care sa poata fi controlate cu ajutorul telefonului si care pot fi folosite alaturi de sistemele de climatizare smart;

  • sisteme de iluminat inteligente, cum sunt benzile LED pentru living sau pentru casa scarii si lampile smart pentru dormitoare;

  • sisteme de tip home theater si sound bar care sunt folosite pentru momentele de distractie alaturi de cei dragi;

  • aspiratoare inteligente de tipul robotilor care pot fi pornite si urmarite de la distanta.

Toate acestea pot fi integrate in aplicatii care pot fi controlate de pe un singur device sau de pe dispozitive proprii fie prin atingerea unui buton, fie printr-o comanda vocala.

Conceptul de case inteligente se extinde si in afara locuintei, astfel ca si curtea si gradina pot beneficia de imbunatatiri de tip smart.


Automatizari pentru casa inteligenta in curte si gradina

Ce sunt casele inteligente? Acest principiu se adreseaza intregii suprafete a unei locuinte, asadar, atunci cand stai la casa, el poate fi extins si la curte si gradina. Unele dintre cele mai simple accesorii pe care le poti folosi in acest scop sunt:

  • lampile solare care pot fi legate la senzori de miscare, ajutand cu un consum minim de energie;

  • lampile LED pentru exterior care sunt mult mai economice si au o durata de viata mai lunga decat cele conventioale, acestea putand fi montate pe terasa;

  • programatorul de irigatii pentru a te bucura de o curte sau gradina ca in reviste, verde pe durata intregului anotimp cald;

  • sistemul de irigatii smart, daca doresti sa automatizezi complet udarea florilor, a plantelor, ba chiar si a gradinii de zarzavaturi;

  • senzorul de umiditate care te va ajuta la reducerea consumului de apa, precum si la evitarea udarii in exces a plantelor.

O casa cu o curte inteligenta inseamna si sisteme automatizate de deschidere a portilor si chiar a usilor de garaj, daca doresti.

Acest concept inseamna nu doar confort, ci si siguranta sporita, mai ales ca pe langa sistemele de control a diverselor utilitati poate insemna si montajul unor camere de supraveghere, astfel incat sa te asiguri ca totul este in regula, mai ales atunci cand esti plecat in vacanta si nu are cine sa ajunga acolo si sa verifice locuinta. 

Lumea evolueza si cu ea si toate lucrurile de care omul se poate folosi pentru a-si usura viata si a-si oferi mai mult timp siesi. De la aparitia telefoanelor mobile care pot fi utilizate pentru sarcini destul de complexe, tehnologia poate fi folosita si pentru implementarea conceptului de casa inteligenta la orice nivel si in functie de bugetul disponibil al fiecaruia, existand o multime de solutii versatile.

In concluzie, ce inseamna un smart home? Cea mai simpla definitie este cea conform careia orice tip de locuinta poate fi modernizata si imbunatatita pentru cresterea gradului de confort, pentru o siguranta sporita, ba chiar si pentru o economie substantiala la toate tipurile de utilitati. Toate acestea au ca scop principal eficientizarea timpului si simplificarea sau chiar directionarea multora dintre treburile de zi cu zi unor dispozitive inteligente. Asadar, da, viitorul incepe incet-incet sa se mute in prezent oferind concepte noi cu ajutorul carora oamenii sa isi imbunatateasca vietile.

 

Surse foto: Freepik.com, Pexels.com


Comentarii